1. eFactura @SOFTONE ERP

Bine ați venit

În acestă pagină, veți afla cum să pregătiți datele companiei și cum să configurați Soft1 ERP pentru procesul statutar/reglementat de sistemul RO eFactura. Urmați acest proces în contextul în care sunteți pe deplin conștient de mecanismele care sunt activate în timpul executării sarcinilor și dacă sunteți absolut sigur de metoda în care ar trebui utilizate operațiile de recuperare a datelor în ceea ce privește aspectele contabile în procesele întreprinderii.

 

Ce este eFactura

Proiectul „RO eFactura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale. Facturarea electronică a devenit obligatorie în relația Business-to-Government (B2G) începând cu data de 1 iulie 2022, urmând ca pe viitor să fie adoptată și în relațiile Business-to-Business (B2B) și Business-to-Consumer (B2C). Astfel, programul pilot de implementare al sistemului de facturare electronica B2G pune bazele dezvoltării sistemului generalizat de facturare electronica ce va fi adoptat și pentru celelate tipuri de relații economice.

 

 

Cum să emitem eFactura

Etapele sunt următoarele pentru a încărca facturile în sistemul RO e-Factura:

1. Obținerea unei semnături digitale
Primul pas pe care trebuie să-l faceți este obținerea unui certificat digital calificat pentru semnătură electronică, de la o firmă autorizată să presteze astfel de servicii, autorizată de Autoritatea pentru Digitalizare a României. Certificatul digital calificat permite generarea unei semnături electronice calificate, cu valoare legală

2. Înregistrarea în Spațiul Privat Virtual (SPV)
Spațiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, accesibil permanent prin internet pe site-ul anaf.ro. Înregistrarea în SPV presupune completarea datelor de identificare în formularul web de pe pagina ANAF și încărcarea anumitor documente justificative.Înregistrarea în SPV se poate face accesând:
https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv

3. Configurați Soft1 ERP pentru a trimite facturile emise către RO e-Factura
Citiți secțiunea PREGATIRE pentru ghid analitic despre cum să configurați Soft1 ERP pentru a trimite facturile către Efactura

4. Încărcarea facturilor emise în sistemul RO e-Factura
Sistemul RO e-Factura este disponibil în cadrul SPV iar pentru încărcarea facturilor emise în acest sistem, ele vor trebui transmise în format electronic de tip XML, impus de către ANAF, format care respectă un set de reguli foarte stricte și care trebuie să conțină anumite informații obligatorii.

Important!
Factura emisă trebuie transmisă în sistemul e-Factura în termen de maxim 5 zile de la data emiterii.

5. Citirea răspunsurilor/primirea facturilor de la furnizori
După trimiterea facturii electronice într-un fișier XML structurat către sistemul RO eFactura, aceasta va fi verificată automat, dacă îndeplinește toate cerințele din punct de vedere structural și semantic, iar apoi este validată sau invalidată de sistemul ANAF.

Aici pot exista două cazuri:
– în cazul în care factura respectă cerințele sistemului ANAF, aceasta va fi validată și i se va aplica automat semnătura electronică a MF și factura va fi înaintată destinatarului;
– în cazul în care factura nu este conformă cu cerințele sistemului ANAF, aceasta va fi invalidată și emitentul primește un mesaj cu erorile identificate. Această factură va trebui corectată și retrimisă sistemului pentru verificare și validare.

Destinatarul facturii, se va autentifica în SPV, folosind semnătura sa digitală, în sistemul RO eFactura, de unde va putea descărca factura primită de la furnizor.

 

Cum transmite Soft1 ERP facturile către eFactura


Mai întâi configurați baza de date, în conformitate cu pasul descris în secțiunea „Pregătiți baza de date și importați configurările”.
Prezentarea documentelor se poate face prin următoarele metode:

Metoda 1. În operațiunile auxiliare aferente facturii de vânzări veți avea opțiunea de a trimite documentul, precum și de a vizualiza informațiile transmise.
Metoda 2. Prin interfața centrală, care afişează TOATE documentele pe care trebuie să le trimiteți la ANAF, dar și pe cele care nu au fost încă finalizate.